Hasznos tippek háziasszonyoknak, hogy tökéletes legyen az ünnepi menü
2008.12.16. 20:41
Ahhoz, hogy a lehető legszebb és legízletesebb ételeket tehessük a családi asztalra, a remek receptek mellett szükség van némi konyhai fortélyra. Most csokorba gyűjtottem a leghasznosabb tanácsokat, amelyek jól jöhetnek az előkészülettek során...
Tervezés
~ Tervezzük meg írásban, hogy melyik nap mikorra- ebéd, vagy vacsora, netán villásreggeli - milyen menüt kívánunk családunk, barátaink elé tálalni. Ezekhez milyen alapanyagok vásárlása szükséges (írásban rögzítsük, mert így nem marad le semmi).
~ Olyan menü összeállítása a szerencsés, amelynek alkotórészei vagy félkészen, vagy teljesen készen fagyaszthatók, hiszen így el tudjuk osztani a munkát és nem marad minden az utolsó pillanatra.
Több hagyományos saláta is elkészíthető 2-3 héttel korábban és jól zárható edényben a hűtőben eláll, sőt meg is érik.
A bejgli szintén elkészíthető idejében és sütés előtt lefagyasztható, így akkor sütjük ki, amikor akarjuk. Emellett sokfajta, gyors aprósüteményt akár esténként is elkészíthetünk és jól záró dobozokban tárolhatunk.
~ A konyha takarítását, ünnepi díszítését ne hagyjuk az utolsó pillanatra!
Húsok
~ Ha kevés az időnk és nehezen puhul a hús, akkor egy-két evőkanál borecet hozzáadásával gyorsíthatunk a dolgon.
~ Minden húsfélét gondosan mossunk át, majd hagyjuk lecsepegni. Olajban sütés előtt különösen fontos, hogy itassuk fel papírtörlővel a rajta maradt nedvességet.
~ Ha négylábú állat májával dolgozunk, azt ne sózzuk meg készítés közben.
~ Húsok puhává varázslásához ne feledkezzünk meg a jó szolgálatot tevő kuktáról sem: egyszerűbb és gyorsabb lesz a főzés.
Halak
~ Nagyon ügyeljünk a sütési-főzési időre, elvégre a halfélék hamar elkészülnek, ne hagyjuk szétfőni azokat.
~ Ügyeljünk rá, hogy a környéken ne legyen minden halszagú: nyersen és kész állapotban is gondosan takarjuk le.
~ Ha rántjuk halat, akkor ez legyen az utolsó dolog, amit beleteszünk a forró olajba - utána már más finomságot ne ebben a zsiradékban süssünk.
Édességek
~ Minden desszertet jól zárható edényben tegyük a hűtőszekrénybe, így sokáig eláll és nem veszi át a többi intenzív illatú étel szagát.
~ Csak annyit tegyünk az asztalra, amennyi 2-3 órán belül elfogy és inkább mindig pótoljuk a tálon.
Minden esetre
~ Ha valamit túlsóztunk, tegyünk bele egy félbevágott burgonyát, ami elszívja a só nagy részét. Tejtartalmú ételeknél egy-két evőkanál tejföl is segíthet.
~ Ha nem keményedik meg a kocsonya, gyorsan melegítsük újra és tegyünk hozzá egy kevés zselatinport.
~ Ha nincs időnk elmenni friss kenyérért és a tegnapelőttit tennénk az ünnepi asztalra, akkor permetezzünk rá egy kevés vizet és tegyük be 5 percre tűzforró sütőbe.
|