~ T e j s z í n e s k á v é t o r t a ~
Hozzávalók: 12 dkg margarin; 8 dkg liszt; 26 dkg kristálycukor; 2 tasak vaníliás cukor; 2 db tojás; 5 dkg étkezési keményítő; 12 dl natúr joghurt; 1 csapott teáskanál sütőpor; 3 ek. tej; 24 g színtelen zselatin; 2 dl tejszín; 4 evőkanál neszkávé; 3 evőkanál kakaópor; csipetnyi só
Elkészítés: a puha margarint csipetnyi sóval, 13 dkg cukorral és 1 tasak vaníliás cukorral krémesre kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejjel váltogatva hozzáadjuk az étkezési keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát margarinnal kikent 26 cm-es, tortaformába simítjuk és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon kb. 20 percig sütjük. Miután kihűlt, a formából kivesszük, tortatálra állítjuk és köréje karimát pattintunk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A világos krémhez a 7,5 dl joghurtot 6 dkg cukorral és a másik tasak vaníliás cukorral ízesítjük. A zselatin felét feloldjuk, és a joghurtba vegyítjük. Beleforgatjuk az 1 dl tejszínből vert kemény habot és a krém 2/3 részét a tortalapra simítjuk. A maradék krémet szobahőmérsékleten tároljuk. A tortát a krém dermedéséig hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a kávékrémhez a maradék joghurtot a maradék cukorral és a neszkávéval alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a maradék feloldott zselatint és belevegyítjük a maradék tejszínből vert habot. Óvatosan a világos krémre simítjuk, majd a tortát kb. 15 percre visszatesszük a hűtőbe. A félretett szobahőmérséklétű világos joghurtkrémet a kávés rétegre kenjük. A tortát legalább 4 órára, de lehetőleg egész éjszakára hűtőszekrénybe állítjuk. Végül a karima eltávolítása után a torta tetejét ízlés szerint díszíthetjük!
Egy cikk a tortáról, érdemes elolvasni!
|