Banán
2009.11.11. 13:05
Előnye:
- sok benne a kálium
Hátránya:
- éretlenül elfogyasztva bélgázokat fejleszt
Az egészséges, tápláló és bajlódás nélkül fogyasztható banán a természet igazi ajándéka, ideális eledel. A forró égövön világszerte mindenütt termesztik. Még zölden szedik le a fáról és szállítás közben érik be. Mivel eladáskor általában még nem teljesen érett, otthon célszerű egy ideig szobahőmérsékleten érlelni.
Az éretlen banán olyan keményítőt tartalmaz, amelyet a vékonybél enzimjei nem képesek megemészteni, ezért az a vastagbélbe jutva erjedésnek indul és bélgázokat fejleszt. Mivel a keményítő zöme az érés során cukorrá alakul, a banán éretten nemcsak édesebb, hanem könnyebben is emészthető.
Mivel az érett banánt nagyon könnyű megemészteni és allergiás reakciót is csak nagy ritkán okoz, kisbabáknak ideális szilárd táplálék. Egyes felnőtteknél viszont migrént vált ki! Gyermekeknél a gyomorrontás kezelésére is jól bevált. Az Egyesült Államokban a hasmenéses gyerekeket gyakran banánból, rizsből, almaszószból és pirítósból álló diétára fogják.
Talán a banán bélrendszerre gyakorolt nyugtató hatása miatt mondja azt sok gyomorfekélyes beteg, hogy jobban lesz, ha megeszzik egy banánt. Sokan vizsgálták már, hogyan hat a banán és a zöldségbanán a gyomorfekélyre. Egyes adatok szerint fokozzák a sejtképődést és a védő hatású nyák termelődését a gyomor nyálkahártyájában. A gyomornyálkahártya megvastagodása és a felület bevonása semlegesíti a már meglevő fekélyeket és elejét veszi az újabbak kialakulásának. Mindezt azonban egyelőre igen kevés adat támasztja alá.
A banán jó káliumforrás. A kálium az izmok és az idegrendszer működéséhez szükséges nélkülözhetetlen ásványi anyag, melynek a vérnyomás szabályozásában is meghatározó szerepe van.
Frissen és aszalva egyaránt igen sok cukrot tartalmaz, amely gyorsan a vérkeringésbe kerül. Ez az oka annak, hogy a sportolók - különösen a teniszezők - verseny előtt, sőt még verseny közben is gyakran esznek banánt.
A zöldségbanán
A gyümölcsbanántól eltérően a zöldégbanán nyersen emészthetetlen és rossz ízű. Néhol (pl. Afrika egyes vidékein) fontos népélelmezési cikk; sütve vagy főzve eszik. Mivel bőségesen tartalmaz csersavat (tannint), íze gyakran fanyar, bár ez a mellékíz a főzés során rendszerint eltűnik.
A gyümölcsbanánnal ellentétben a zöldségbanánban a keményítő éretten is megmarad. Bizonyos kutatási eredmények arra mutatnak, hogy az emészthetetlen keményítőben gazdag étrend csökkenti a gyomor- és bélrák előfordulási arányát. Ezt az összefüggést további vizsgálatokkal próbálják tisztázni, miként azt is, hogy a keményítő ugyanolyan fontos szerepet játszik-e a bélrák kivédésében, mint az egyéb élelmi rostok.
Kevesen tudják
- az aszalt banán ötször annyi energiát tartalmaz, mint ugyanannyi friss gyümölcs
- a világon a legtöbb banánt Indiában termesztik
- Kelet-Afrikában erjesztett banánból sört is készítenek
|