~ Mikor látott a ketchup először paradicsomot? ~
2009.01.08. 09:29
Vajon milyen íze lehet a banános ketchupnak? És a gombásnak? Bármilyen furcsán hangzik is, a világ különböző pontjain ezek a változatok szerepelnek a hétköznapi konyha kínálatában.
A XVII. században holland és angol tengerészek hoztak Kínából egy sózott, ecetes hal mellé használt szószt, amit "ketsiap"-nak neveztek. Ebben a formájában még jobban hasonlított a szójaszószhoz, mint ahhoz az édes-savanyú fűszerhez, amit ma ezen a néven ismerünk. A ketchup tehát már jóval azelőtt létezett halszószként Ázsiában, hogy bárki Amerikán kívül egyáltalán paradicsomot látott volna - hiszen ez a ketchup nem is látott egyáltalán paradicsomot. A "ketsiap" kínai szóösszetétel első fele, a "ket" állítólag mégis paradicsomot jelent. Ki érti ezt??
Az új élelmiszer gyorsan elterjedt, számos változata bukkant fel mind nevét, mind összetételét illetően. A briteknél például tartalmazhatott gombát, ajókát, kagylót, vagy diót is. Írott formában először 1690-ben jelent meg a szó és ekkor már ketchupként emlegették.
Az első ketchuprecept 1727-ből származik Elizabeth Smith A tökéletes háziasszony című szakácskönyvéből.
Van benne ajóka, mogyoróhagyma, ecet, fehérbor, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, bors és citromhéj. Nyolcvanöt évvel késöbb az első paradicsomos amerikai ketchupreceptben " a szerelem almája"-ként is utalnak rá és alapjaiban ez az az összetétel, amilyennek mi ma ismerjük kedvenc szószunkat.
A brit konyhában rendre gombából készült a ketchup, az emrikaiban pedig paradicsomból.
Az 1837-ben a Nagy-Britanniába importált amerikai ketchupot ezért elkezdték "paradicsom chutney"-nak nevezni. A britek gombás változata állagában és textúrájában is különbözött, szinte átlátszó volt és nagyon híg. A népszerű korai összetevők közé tartozott még az áfonya, a rák, a vesebab, az uborka, a citrom, a zeller és a szőlő. A gombás ketchup még ma is létezik az Egyesült Királyságban, a Fülöp-szigeteken pedig a banános ketchup népszerű.
A paradicsomos ketchup elterjedését az Újvilágban az amerikaiak paradicsom iránti lelkesedése gyorsította meg.
Farmerek árulták helyben, egy Jonas Yerkes nevű gazdának pedig meggyőzödésévé vált, hogy ő tette a ketchupot nemzeti eledellé. A korabeli hirdetésekben úgy emlegették, mint a fűszert, amely megkönnyíti a háziasszonyok életét. A nagy áttorést az 1872-es év hozta meg, amikor a philadelphiai nemzeti vásáron bemutatkozott a paradicsomos ketchup ecettel is ízesített változata.
|