~ Torták ~
2011.03.25. 14:33
Régóta tervezed, hogy elkészíted, de nem mersz nekiállni? Olvass el pár tanácsot és tippet, aztán hajrá! Nincs több kifogás
A tortákat mindig több munkafolyamatban készítik. Először megsütik a torta alapját - szükség esetén több szinthez valót. A torta tésztája legtöbbször piskótatészta, amit kihűlés után gyakran vízszintesen elvágnak, hogy a rétegek közét megtölthessék. A tésztát vajjal, csokoládéval, dióval, mogyoróval, vagy hasonlókkal gazdagíthatjuk.
Különösen kiadós lesz a torta, ha a piskótaalap helyett kevert tészta tartja össze a tortát. Az omlós tészta szintén klasszikusnak számít a tortaalapok között, de leveles tésztából, égetett tésztából, vagy habcsókból is készülnek tortaalapok és különböző díszítések.
Amint elkészültek a tortalapok, jöhet a töltelék. A különböző lekvárok és dzsemek édes "ragasztóanyagként" is felhasználhatók, a gyümölcsök pedig frissességet kölcsönözhetnek a tortáknak. A legfontosabb azonban a krém töltelék: a tejszínhab, egy bársonyos lágy krém, vagy akár puding, túró vagy túrókrém, vagy ezek kombinációja. A klasszikus torták oldalát is bevonják krémmel, vagy csokoládémázzal és a tartalomhoz illően díszítik.
A sikerhez a legfontosabb, hogy mindig nagyon friss hozzávalókkal dolgozzunk. A tojásfehérjét csak tökéletesen zsírmentes tálban és habverővel lehet igazán kemény habbá verni és egy csepp tojássárgáját sem tartalmazhat! A tejszínt pedig jól le kell hűteni, hogy megfelelő állagú habot kapjunk, de aki biztosra akar menni, mindig tehet hozzá habfixáló port.
Ha egy recept szerint a krémet "vízfürdőben" kell főzni, egy nagyobb fazékban forraljunk vizet és erre állítsuk a krémet akkora lábosban, vagy kétfülű tálban, amelyet meg tudunk rajta támasztani (vagyis nem esik bele). Az ilyen krémet állandóan kevergetni kell, amíg elkészül.
A tortabevonó akkor lesz a legjobb, ha darabokra törjük , egy kis lábosban vízgőz felett, azaz vízfürdőben felmelegítjük, majd teljesen lehűtjük. Nem kerülhet bele víz! Ez után újra felmelegítjük és a recept szerint dolgozunk tovább!
|